LDR ve Transistörlü Otomatik Aydınlık-Karanlık Anahtarı Projesi

LDR ve Transistörlü Otomatik Aydınlık-Karanlık Anahtarı Projesi

Aydınlık, Karanlık Anahtarı devresinin çalışması için devre üzerinde bulunan DipSwitch`in 5 numarası açık olmalıdır. 1 ve 2 açık, 3 ve 4 kapalı iken devre aydınlık anahtarı (aydınlık ortamlarda rölenin çıkışına bağlanan cihaz çalıştırılır. Karanlık ortamda ise cihaz durur.)olarak kullanılır. 1 ve 2 kapalı, 3 ve 4 açık iken de devre karanlık anahtarı (karanlık ortamlarda rölenin çıkışına bağlanan cihaz çalıştırılır. Aydınlık ortamda ise cihaz durur.) olarak kullanılır.




Devre 5 volt DC ile çalışıyor kullanılan rölede 5 volt giriş voltajı 5v olacaksa 7805 kullanmaya gerek yok 9v…12v kullanılacaksa 7805 regülatör entegresi kullanılmalı
Aydınlık anahtarı modunun çalışma prensibi: LDR (ışığa duyarlı direnç) üzerinde ışık yok iken transistör devreye girmez ve dolayısıyla röle kontakları çekili değildir. Üzerine ışık geldiği zaman direnci azalır ve transistörün beyz ucu pozitife ilerleyerek iletime geçer ve böylece röle kontaklarını çeker.
Karanlık anahtarı modunun çalışma prensibi: LDR üzerinde ışık varken direnci azalır ve böylece transistörün beyz ucu şaseye doru ilerlediği için iletime geçmez ve röle kontaklarıda iletime geçmez. Ancak üzerine ışık geldiğinde ise direnci artar ve transistörün bey ucu pozitife ilerler ve iletime geçerek röle kontaklarını çeker.
Rölenin ucuna istediğimiz cihazı bağlayarak (rölenin gücüne göre), cihazı hava aydınlık veya karanlık ortamlarda kontrol edebiliriz.
Devredeki trimpot ile ışığın seviyesi ayarlanır.
Devrede kullanılan malzemeler: BC546 transistör, 5V tek kontak röle, 5 anahtarlı Dipswitch, LDR, 10K yada 47K trimpot, 1K direnç, 7805 gerilim regülatörü, 2x 100nf kondansatör, 2x 1N4007 diyot, 3’lü ve 2’li devre klemensi.
Otomatik Aydınlık-Karanlık Anahtarı Devresinin resimleri

Projeye ait diptrace pcb ve şema dosyalar:TIKLA İNDİR

0 yorum: